ჩვენამდე მოღწეული მრავალრიცხოვანი საკვებიდან ჩვენს წელთაღრიცხვამდე არსებული საკვების მოკლე ჩამონათვალი ასეთია:
ჩვ. წ 1500 წელს გაჩნდა პირველი შოკოლადი. შოკოლადის ფილების დამზადება 1849 წლიდან დაიწყეს, რძიანი შოკოლადი კი 1875 წელს გაჩნდა.
ჩვ წ-აღ-მდე 1200 წელს დამზადდა პირველი კანფეტი, მისი თანამედროვე ვარიანტი XIX საუკუნის ბოლოდან მოდის.
ჩვ. წ. აღ-მდე 1000 წელს პირველად დაამჟავეს კიტრი, ხოლო 500 წლის შემდეგ ძეხვის დამზადება დაიწყეს.
ჩვ. წ აღ-მდე 490 წელს დამზადდა პირველი მაკარონი. პირველი კულინარული რეცეპტი `მაკარონი ყველით” ნაპოვნია 1367 წლის ჩანაწერებში. 1819 წელს კი დაიბადა იტალიური კულინარიის სიამაყე სპაგეტი.
ეს რაც შეეხება უძველეს კულინარულ აღმოჩენებს. შედარებით ახალია (თუკი მათ ახალი ქვიათ) და პირველი საუკუნით თარიღდება პიცა და ღვეზელი.
ვაფლი შედარებით გვიან - XIII საუკუნეში შეიქმნა. ბლინების გამოგონება XV საუკუნით თარიღდება.
1484 წელს გამოიგონეს ჰოთ-დოგი, რომელიც ამერიკის კულინარიის ნაციონალურ სიმბოლოდ იქცა, მაგრამ თავად ამერიკა ამ დროს ჯერ კიდევ არ იყო აღმოჩენილი.
1848 წელს გამოიგონეს საღეჭი რეზინი, 1853 წელს - კარტოფილის ჩიპსი, 1870 წელს - მარგარინი, ხოლო 1879 წელს კი სახარინი.
|